Next gen. konzol körkép

2013.02.01. 11:30 goIya

Breaking news! A Sony február 20.-án egy PlayStation-ös rendezvényt fog tartani. Itt egy sokat sejtető videó.

Na jó, hazudtam, ebből semmit nem lehet kiszedni, csak annyit, hogy PlayStation. Úgyhogy nézzük a pletykákat a PS4 körül. Kikerült egy Dev-kit specifikáció, ami ugye arra szolgál, hogy a játékgyártók el tudjanak kezdeni, dolgozni.

- Rendszermemória: 8GB
- Videomemória: 2.2 GB
- CPU: 4 modulos AMD64 "Bulldozer"
- GPU: AMD R10xx, valószínűleg "Southern Islands" (HD7700/7800/7900)
- Meghajtó: Blu-Ray Disk Drive
- HDD: 160GB
- Bemenetek: 4*USB 3.0, 2*Ethernet
- Kimenetek: HDMI, 5.1 és 7.1 csatornák

Ami ebből biztos változni fog, az a 2db ethernet, amiből 1 ethernet és egy wifi lesz. És valószínűleg a 160GB-os HDD is nőni fog, ugyanis a fejlesztők, egyszerre csak 1-2 játékot próbálgatnak, nekik elég annyi, de a tartaloméhes gamereknek biztos kevés lesz. A többi elég izmosnak és egyszerűnek tűnik. Az egyszerűt úgy kell érteni, hogy viszonylag hétköznapi hardver, amit egyszerű programozni. A PS3 Cell processzora borzasztóan erős, de még a mai napig nem préseltek ki belőle mindent, mert nehéz az optimalizálása. Rebesgetnek még újfajta kontrollert is, aminek a PS Vita-hoz hasonló érintős hátlapja van. Jól hangzik, de a mostani SixAxis kontroller döntögetését se használja ki valami sok játék.

Térjünk át az Xbox-ra, igaz erről elég kevés infó van. 8 vagy 16 magos AMD CPU-ról, dupla AMD GPU-ról, 8GB megosztott RAM-ról és Blu-Ray meghajtóról csacsognak. Irányítás terén biztos vagyok, hogy lesz egy új, továbbfejlesztett Kinect, ami akár az ujjak mozgását is tudja követni. A bejelentést pedig a nyári E3-ra tippelik.

Sokan "várják" az online disztribúció fellendülését, és valamilyen lépést a használt játékok ellen. De az a helyzet, hogy mindenki a sötétben tapogatózik, és az egyetlen biztos pont, hogy lesznek új konzolok, valószínűleg idén, és a Sony valamit csinálni fog február 20.-án. Meglátjuk.

Címkék: Xbox PS3

A világ legjobb billentyűzete..

2013.01.31. 18:08 goIya

Ha a számítógép billentyűzetre gondolunk, nem feltétlenül az jut eszünkbe, hogy ezen lenne még mit fejleszteni. Pedig de, és most nem arra gondolok, hogy az érintőképernyőknek hála, nem csak pötyögve, hanem gesztusokkal is lehet írni. A pötyögés jó asztali gépen, hozzá vagyunk szokva a gépelési érzethez, a tíz ujjas gépeléshez. Kell az a fizikai gomb, a billenés, ahogy a neve is mutatja.

De nem mindig ugyan arra használjuk, ugyan azt a billentyűt. Egy gombnak több funkciója is lehet, és vagy rá van írva az összes, és úgy néz ki tőle a billentyűzet, mint egy kaotikus hieroglifa -hagyományos windowsos billentyűzet-, vagy csak az elsődleges funkciója van rajta, ami így nagyon letisztult és szép, de 4 év használat után se tudjuk megjegyezni, hogy pontosan mi, hol van - Apple billentyűzet-. A legjobb az lenne, hogyha a billentyűzet dinamikusan változna, attól függően, hogy mire is akarjuk használni. 

This Dynamic E-Ink Keyboard Needs To Become a Real Thing

Ezt már régóta kitalálták, és kis lcd kijelzőket építettek be a billentyűkbe. Ez a megoldás jó, de olyan drágává tette a billentyűzetet, hogy a burzsuj és/vagy hard core felhasználókon kívül, nem vette senki. És tulajdonképpen fölösleges is, egy teljes értékű, színes lcd, mert csak karaktereket és kis piktogramokat kell megjeleníteni. És erre tökéletes az e-ink kijelző.

Aki nem tudná mi az az e-ink annak röviden: egy monokróm, fekete-fehér kijelző, ami jól olvasható mindenféle fényviszonyok között, és csak akkor igényel energia felvételt, ha tartalom átírás történik, nincs szükség háttérvilágításra sem, mint az lcd esetében. Olcsó, és akár hajlítható is lehet. 

E gondolat menet mentén készített koncepciót, két designer, Maxim Mezentsev és Aleksander Suhih. Az ő koncepciójuk szerint, a billentyűzet a programokhoz idomulna. Attól függően jelennének meg, vagy tűnnének el az egyéb lehetőségek. Szerintem, ezt ki lehetne bővíteni úgy, hogy az alapból csak a karaktereket mutató billentyűk, akkor mutatnák meg az alkalmazástól függő, másodlagos tartalmukat, ha valamelyik funkcióbillentyűt (ctrl,alt) lenyomjuk. Vagy egy gomb segítségével válthatnánk a különböző billentyűzet profilok között, így, könnyebbé téve, a több, nem hagyományos karaktereket tartalmazó nyelvek használatát.

Mivel csak dizájn koncepció, így se ár, se megjelenési időpont, de még csak kész prototípus sincs. Remélem a közeljövőben azért valamelyik cég elgondolkodik a legyártásán. Például a Logitech, aki úgy döntött, inkább szűkíti a termék profilját, hogy több energiát tudjanak fektetni, az egér és billentyűzet fejlesztésbe.

· 1 trackback Címkék: billentyűzet koncepció

CES 2013: Dell Latitude 10 Essentials

2013.01.11. 17:41 goIya

A Dell megcsinálta a nekem tökéletes tabletet. El se hiszem, olyan mintha csak az agyamba turkáltak volna amíg aludtam.

A követelményeim a következők voltak: teljes értékű Windows-t futtató, nem túlméretezett teljesítményű, olcsó, 10col körüli tablet és legyen rajta legalább egy USB port, meg valami videó kimenet.

Gallery Image

Na pont ezt tudja a Dell Latitude 10. Egy 10 colos, 1366x768as felbontésú kijelzővel szerelt tablet aminek a szíve egy kétmagos 1.8GHz-es Intel Atom SoC. Az új generációs, amiben már a grafikus mag is használható. Ezt 2GB RAM és akár egy 128GB-os SSD támogatja meg. Van benne 3G modem, 1-1db USB, SD kártya és  HDMI port, valamint egy dokk csatlakozó. A dokkon Ethernet, HDMI és 3db USB port van. Teljes értékű Windows 8-at kapott, úgyhogy minden régebbi program elfut rajta. Nem egy erőgép, de nem is kell, hogy az legyen. Mert második rohangálós gépnek találták ki. Üzletkötőknek, akik max. word dokumentumokat és excel táblákat szerkesztenek rajta. Vagy diákoknak. Én pl. előadásra ezen vinném be a jegyzetet, könyvet, laborra a mérés utasítást - nem lenne az mint most, hogy félév végére több száz oldalt kinyomtatok és örülök ha egyszer használtam őket-. Programozás előadáson, le tudnám írni a kódot, amit a tanár a táblára ír, és le is tudnám futtatni, hogy lássam működik-e. Sőt aki szeretne, még jegyzetelhetne is rajta. De, például prezentáció tartásra is alkalmas lehet. Jó, tudom, ezért van a laptop, de én otthon jobban szeretek asztali gépen tevékenykedni. Meg a nagyobb kijelzőn, jobban lehet filmet nézni.

Lehet hogy több ilyen is létezik már, de nekem ez az első ami megütötte az ingerküszöböm. 500 és 650 dollár között lesz az ára, háttértártól függően (32,64,128) és pár hónapon belül már kapható lesz.

Címkék: Dell CES 2013 Latitude

CES 2013: IllumiRoom

2013.01.11. 11:45 goIya

Sokan, sokféle képpen próbálják megreformálni a videojáték piacot. Ott az Oculus a minden eddiginél fejlettebb VR szemüveggel, a Sony, aki annyira tolja a 4k-t, hogy szinte biztos, hogy a következő PlayStation támogatni fogja ezt a felbontást. És most, a Microsoft is bemutatott egy koncepciót, ami remélem a következő XBox-al vagy csak úgy kül termékként, meg is valósul.

Az IllumiRoom-ról nekem először az jutott eszembe, amikor a TV hátára szerelt LED sor, a film széleinek megfelelő színekkel világítja meg a falat, így kiterjesztve a képet. Ez is haszonló, de annál sokkal jobb. Ugyanis nem csak színekkel terjeszti ki a TV-t, hanem rendesen képekkel. A csodához nem kell más, mint egy Kinect, ami beszkenneli a szobát és egy projektor ami a látványért felelős. De nézzünk meg inkább róla egy videót, amiröl azt állítják, valós felvétel és nincs rajta semmilyen grafikus utómunka.

Elég durván néz ki. Van egy pillanat, amikor a lövések ütemében a szekrény is hullámzik, pont úgy mint ahogy a 3D épületvideók szoktak kinézni. És az sok nap előkészületet igényel, ez meg real time csinálja. Elképesztő.

Címkék: Microsoft CES 2013 illumiroom

Ubuntu for mobile

2013.01.11. 01:40 goIya

Elég érdekes az okostelefon piac. Négy nagyobb szoftveres résztvevője van, amiből kettő majdnemhogy fele-fele arányban osztozik, több mint 90százalék részesedésen, úgy, hogy az egyik összesen három készülékkel van a piacon. De mivel jó üzletről van szó, szállingóznak az újabb kihívók, amik közül az Ubuntu egy nagyon érdekes koncepcióval állt elő.

Ahelyett, hogy csináltak volna egy teljesen új rendszert, a meglévő, asztali gépeken futó Ubuntuhoz szabtak egy mobil kezelőfelületet. És hogy ez miért annyira jó dolog? Egyrészt az alkalmazásfejlesztést könnyíti, mert a program magja akár változatlan is maradhat. A másik, pedig, hogy így akár teljesértékű számítógépként is működhet a telefon, csak rá kell kötni a megfelelő perifériákat.

Annyira megmozgatta ez a fantáziám, hogy muszáj vagyok leírni.

Reggeli, a telefonodról olvasgatod a híreket, Angy Birdsözöl egyet a wc-n, majd elindulsz dolgozni. Benn a munkahelyeden előveszed a telefonod, ráteszed a dokkolóra, amire rá van kötve a monitor, egér, billentyűzet trió mellet, egy headset természetesen vezeték nélkül. És elkezdesz dolgozni, ugyebár a telefonodon, ami most a számítógéped. A hívásokat meg úgy intézed, mintha csak skype lenne. Közeleg az ebédidő és te rohadt éhes vagy, ezért zsebre vágod a telefonod és elmész kajálni. Épp befejezted a levest amikor hív a főnök, hogy tárgyalásra megy, és neki most azonnal kell a jelentés, amin reggel óta dolgoztál. Szerencsére, nem kell félbehagyni a nyugodt kis ebéded. Fogod a telefonod, amin ott csücsül az elküldendő anyag, átnézed még egyszer és már el is küldted. Mindenki boldog. Ebéd után visszamész húzni az igát. Idő van, menni kell a gyerekért, mert balettórája van, amin, természetesen, ott kell végig maradnod. Munka félbehagy, irány balettozni. Amíg a gyerkőc táncol, kis böngészés, hírolvasás. Jön egy e-mail, hogy a meló amit nem fejeztél be, holnap reggel le kell adni. Hazaérve még a vacsi előtt befejezed a hátramaradt munkát, az otthoni dokkra csatlakozva. Lefekvés előtt még egy családi filmnézés, amit természetesen a telefonodról irányít az asszony. Szex, alvás és másnap kezdődik az egész előröl.

Szép mi? Simán elmenne valami marketinges bullshitnek, de remélem a lényeg átment. Elég praktikus az, hogyha minden dolgod bármikor, bárhol elérhető. És nem feltétlenül kell, hogy fizikailag a telefonon legyen. Lehet az egy felhőben is, egy olyan integrált formában, hogy pontosan nem tudod, mi is van a készüléken és mi a felhőben. Mert olyan a mobilnet, hogy a pár tíz megás fájlokat, olyan gyorsan tölti le és nyitja meg, mintha le se kellet volna tölteni.

Ezt a jövőképet festi elém az Ubuntu mobil megoldása. Szeretném hinni, hogy ők is így látják a dolgokat.

Címkék: smartphone Ubuntu

CES 2013: Oculus Rift

2013.01.09. 13:50 goIya

Az Oculus, egy Kickstarter projektként indult cég, ahol pénzt próbáltak gyűjteni a találmányuk megvalósítására. És hogy mit találtak ki? Egy megfizethető, otthoni használatra szánt, az eddigieknél sokkal fejlettebb, virtual reality szemüveget a Rift-et. 

Az ötletgazda szerint ugyanis, a manapság kapható VR szemüvegek, nem elég valóságosak. Túl kicsi a látószög és a felbontás, nem követik elég pontosan a fej mozgását, így nincs meg ténylegesen az az érzésed, hogy a játékban vagy. És ráadásul drágák is. Ezért elkezdtek építeni egy olyan szemüveget ami megfelel a saját követelményeiknek és most jutottak el oda, hogy a fejlesztőknek is bemutasság a készüléket. Amit a fejlesztői hardver tud: 110fokos látószög, szemenként 1-1db 640x800-as kijelző, 6tengelyes kis késleltetésű giroszkóp, Unreal és Unity engine támogatás. A felbontás nem a legnagyobb, de azt ígérik a végleges verzióig ezen változtatnak. Elképesztő érzés lehet az, ahogy az egész látótered a játék foglalja el. Megjelenési időpontról és árról még nem lehet tudni, csak annyit, hogy a fejlesztők áprilisban kapják kézhez az eszközt és nekik 300dollárba kerül.

Mivel én se próbáltam még és ilyenről amúgy is nehéz beszélni, ajánlom a The Verge interjúját a készítővel, ahol demózzák is a készüléket. 20:20-tól kezdődik.

Ha ez vagy az ehhez hasonló a cuccok tényleg elterjednek, a számítógépes játék új korszakába lépünk. Tényleg értelme lesz annak, hogy a játékok jól néznek ki. Mert itt még annak is van értelme, hogyha csak egy mezőn sétálva relaxálunk, nemcsak annak, hogy halomra gyilkoljuk az ellenséget. Ha a végleges verzió kapható lesz, mindenféleképpen ki akarom próbálni.

És a végére egy furcsaság, ami azért előrelátható volt. Megalapították az első céget, a Sinful Robot-ot, aminek a profilja: erotikus virtual reality játékok készítése az Oculus Rift-re. Mert mi más terjesztené sikeresebben az új technológiákat, mint a pornó.

Címkék: CES 2013 Oculus VR Rift

CES 2013: Apróságok

2013.01.09. 00:04 goIya

Hogy ne csak a nagyokról legyen szó, nézzünk körbe mi egyéb érdekesség van még a shown.

Vegyül például, a Valencell új, tavasztól licencelhető, szenzortechnológiáját a PerformTek Precision Biometricset. Ez egy pulzus, távolság, sebesség, maximális oxigénfelvétel -VO2 max- és elégetett kalóriát mérő, amit -most figyelj- fülhallgatóbe építettek be. A VO2 max mérése elég körülményes, de él sportolóknak fontos adattal szolgál. Eddig csak futópadon maskból lélegezve lehetett pontosan mérni, de azt állítják, hogy ez az új módszer 7%-os pontosságú lesz, ami azért elég kielégítő. És, hogy miért jó ,hogy az egész egy fülhallgatóba van beépítve? Mert ez a legtöbb futónál amúgy is ott van valamint a fej mozogása stabilabb, mint mondjuk a kar vagy a mellkas mozgása, így a mérések is pontosabbak tudnak lenni. Az eszköz, egy app segítségével, képes vezeték nélkül szinkronizálni egy iPhone-nal vagy egy Androidos telefonnal, így az adatok azonnal elérhetővé válnak. Már csak abba kell reménykedni, hogy jól is fog szólni.
The Best Heart Rate Monitor May Go in Your Ear

És ha már zene és sport, itt egy másik, a Scosche boomBOTTLE, ami egy vízálló hangszóró. Akkora és úgy néz ki mint egy kulacs, azaz a bicikli kulacstartójába pont passzol. Így már nem lehet akadálya a bringatúra közbeni partizásnak. Hacsak nem a vízhiány. A zenét Bluetooth-on vagy sima jack dugón keresztül lehet ráküldeni és 10órán keresztül szól egy töltéssel.

Folytassuk a fitt vonalat, úgyis szeretünk sportolni. Vagy ha nem akkor, majd a Fitbit Flex tesz róla, hogy megszeressük, vagy csak betartsuk az újévi fogadalmunk, hogy többet fogunk mozogni. Egy egyszerű mozgásérzékelős karkötőről van szó, amin 5 pici led jelzi, hogy mennyit teljesítettünk az aznapra kitűzött célunkból.Fitbit Flex Hands On: The King's Reign Might Be Over

Új vizekre evezett, a memória gyártásról híres Corsair is, és egy olyan sokoldalú külső merevlemezt raktak össze, Voyager Air néven, aminek nem hiszem, hogy van vetélytársa. Az már majdnemhogy alap, hogy az USB 3.0-ás csatlakozón kívül, vezeték nélküli NAS-ként is működik, de ez nem minden. Tettek bele egy aksit is, amivel 7órán keresztül tud működni, mint egy vezeték nélküli mobil hub. Instant laptop LAN parti. Plusz, a merevlemez tartalmához, hozzá lehet férni az iOS-es vagy Androidos készülékünkről is, egy ingyenes alkalmazás segítségével, így utazás közben se kell lemondani a hatalmas zene vagy film gyűjteményünkről. A Voyager Air februártól lesz kapható, 500Gb-os és 1TB-os kiszerelésben, 180 és 219 dollárért.

A Panasonic is megpróbál betörni az action cam piacra, hogy elhalássza a vásárlókat a GoPro elől. A HX-A100 technikailag nem tud többet, 1080p@60fps, 720p@120fps, van beépített Wifi-je, amivel lehetőség van élő közvetítésre is amíg az akku 140perc után le nem merül. A kamera érdekessége azonban a kialakításában van. Szét van választva az optika+szenzor, és az akkumulátor+kezelő szerv egység, egy 60centis kábellel. Így talán kényelmesebb és/vagy kreatívabb elhelyezésre is lehetőség adódik, mint a GoPro esetében. Ennek ellenére nem hiszem, hogy le tudnák taszítani a trónról az action camek királyát, akármilyen árat is találnak ki a márciusi megjelenésig.

 

Címkék: CES 2013

CES 2013: Samsung

2013.01.08. 15:02 goIya

A Samsung is megtartotta a sajtótájékoztatóját és már az elején lelövöm a poént. Nem mutatták be a Galaxy S4-et. Túlságosan elvonná a figyelmet a többi újdonságról, amiről akár egy légy is eltudja terelni a figyelmünk.

DNP Samsung 2013 LCDs and plasmasÉs, hogy mi az újdonság? Naná, hogy tv. Az új csúcsmodell az F8000. Lesz 51, 60 és 64 colos méretben természetesen FullHD felbontással. Ezenfelül 4magos processzort kapott, amitöl végre remélhetőleg nem lesz olyan borzalmasan lassú, mint a jelenlegi zászlóshajó. Átalakították és könnyebben kezelhetővé tették a SmarTV felületet, ami intelligensen keres a tv műsorok és streamelhető műsorok között. És persze ott vannak az appok is, meg egy külön felületet kapott a social media is, mert nincs is jobb mint a TV-n Facebookozni. Ezenfelül tovább fejleszteték a hang és gesztusvezérlést is, így már két kézzel is lehet a hadonászni.

Ha, esetleg karácsonyra vettél volna egy csúcs Samsung TV-t, nem kell idegeskedni, hogy máris dobhatod ki.. Ugyanis bemutattak egy Evolution Kit nevezetű szerkezetet, ami az összes újítást elérhetővé teszi a 2012-es TV-ken. Elég csak a hátuljára rápattintani, és máris felturbóztuk a régi készülékünket.

Vagy ha nagyon új, nagyon nagy TV-t szeretnél venni, ami esetleg úgy néz ki mintha egy festőállványon állna, vagy mint egy összecsukott pingpongasztal, akkor vedd meg a Samsung 4K TV-jét.Samsung unveils 85inch S9 UHD TV, 110inch model to follow later this year

Megjegyzés: Nagyon sok TV-t fognak még bemutatni, de csak egymást fogják ismételni a gyártók. Gyorsabb, szebb, nagyobb, 4K, UltraHD,  hangfelismerés, gesztusvezérlés, streaming, app. Csak remélni tudom, hogy valaki tud, valami tényleg újat mutatni.

Vissza Samuhoz. Lerántották a leplet az új Series 7 Chronos és Ultra laptopjaikról. A Chronos egy 15colos, fullHD felbontású, opcionálisan érintőképernyős, erőgép. 2.4 GHz-es Core i7, 16GB RAM, AMD HD8870M GPU. És képesek azt hazudni, hogy 11óra az üzemideje. Az Ultra egy 1080p felbontású,13colos kijelzővel, Core i5 vagy i7-tel, SSD-vel, 16GB RAM-mal, AMD HD8750M-el szerelt, milyen meglepő, ultrabook. 8óra üzemidőt ígérnek neki.Samsung unveils the Series 7 Ultra, refreshes the Series 7 Chronos with a slimmer design

Szó esett még a fényképezőgép vonalról is, ahol az NX300 az újdonság. Egy 20.3 megapixeles, tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép, beépített wifivel, dönthető érintőképernyővel, okostelefonról való távvezérlési lehetőséggel. És nem erőszakolták rá az Androidot. A kedvenc fejlesztésem, az egylencsés 3D fényképezés és videózás lehetősége. Ha megveszed az amúgy 750dolláros fényképezőgép mellé az 500dolláros objektívet 60fps-es 3D fullHD videót is készíthetsz.

Samsung unveils 3Dcapable NX300 mirrorless camera and 45mm f18 2D3D lens eyesonAki esetleg hi-tech háztartási eszközökre gerjedne, azok számára végre van érintőképernyős, Evernote funkciós, hűtő.

Samsung debuts T9000 refrigerator with LCD and Evernote integration

Ár még nincs hozzá, de az érintőképernyő nélküli verzió 4ezer dollárba kerül, úgyhogy annál csak drágább lehet.

Címkék: Samsung CES 2013

CES 2013: Giga tablet és Lego robot

2013.01.08. 11:41 goIya

Mint várható volt, az idei show-n is nagyon sok új tablet van. És mivel már olyan sok van, valahogy ki kell a tömegből tűnni, így aztán az Asus és a Lenovo is megcsinált a saját gigászi méretű tabletjét.

Az Asus egy 18.5colos all-in-one géppel állt elő, aminek a házába egy Windows 8as PC található, ami Core i3-tól i7-ig akármivel szerelhető. És itt jön a csoda. A kijelző leszerelhető az állványról, és így egy Androidos tabletet kapunk, amit egy Tegra 3 SoC hajt meg. Lehetőség van arra is, hogy az állvány nélkül is használhassuk a Windowst, ha egy wifi hálózaton belül maradunk. Ilyenkor a tablet csak egy vezeték nélküli monitor és touchpad.

Lenovo Horizon Hands On: A Desktop PC That Turns into a Gigantic 27-inch TabletA Lenovo a Horizon-nal pedig megcsinálta a saját változatát a Microsoft PixelSense-nek (ami az eredeti Surface volt). Ez is egy Windows 8as all-in-one gép, Intel Core i procikkal, de ez 27colos. Lehetőség van arra, hogy hagyományos gépként használják, de a neve és az egyedi kezelőfelülete is inkább azt sugallja, hogy vízszintes pozícióra találták ki. Van beépített akkumulátora is, ha esetleg valaki egy 27colos tablettel szeretne járkálni.15 előre rátöltött alkalmazás jár hozzá, valamint a Lenovonak ,5 nagyobb cég fog játékot gyártani, kifejezetten erre a gépre. A legolcsóbb verzió 1000 dollárba fog kerülni.

Lego%2520mindstorms%2520r3ptar%2520project
A LEGO is itt van és bemutatta, az amatőr robotika megszállottjainak, kedvenc játékszerének a frissítését, a Mindstorm EV3-mat. Aki nem tudná mi ez: egy linuxot futtató, egyszerűen programozható egység, ami köré LEGOból lehet, tulajdonképpen akármilyen robotot építeni. Van lehetőség érzékelő szenzor, mozgató motor vagy egy másik vezérlőegység csatlakoztatására is. Az új verzión található microSD és USB port is, valamint lehetőség van a számítógépes mellett, okostelefonos távirányításra is. Az alapcsomagban található alkatrészek mellé, 17 féle robot összeszerelési utasítását tették, de tulajdonképpen akármi összerakható belőle. Például automata sör nyitó és hűtő.

 

Címkék: Android Lego Asus Windows 8 Lenovo CES 2013

CES 2013: Intel, Nvidia

2013.01.08. 02:13 goIya

Még hivatalosan el se kezdődött az idei CES, de máris megtörténtek az első bejelentések.

Az egyik elsőző az Nvidia, aki már meg is tartotta az ő sajtókonferenciáját, ahol mint várható volt, bemutatták a legújabb telefonokba szánt chipjüket és, hogy megmutasság, hogy ők bizony játszadoznak, csináltak mellé egy saját hordozható játékkonzolt.

Az új chip a Tegra 4 ami az elődhöz hasonlóan 4+1 processzor magot kapott, ahol 4 az inkább teljesítmény igényes, és 1 a háttérfeladatokat kezeli, és ezek már az ARM új Cortex A15 architektúra köré épül. Valamint pedig rábökött a 72-es számra és ezért ennyi grafikai magot pakoltak bele, plusz egy LTE chipet. Olyan erős a cucc, hogy a 4k felbontást is kezelni tudja. És még a Facebook is gyorsan tölthet be. 

A konzol neve, amit a chip köré építettek: Project Shield. De hogy mi is ez? Egy kb. Xbox kontroller nagyságú és kinézetű eszköz ami egy 5colos, 720p felbontású, kihajtható érintőképernyővel, és 5-10óra üzemidővel lett megáldva. Található még rajta HDMI, microSD és USB port. És Androidot futtat. Puff neki.

Természetes, hisz chip, ami benne van, Androidos telefonoknak készült. De én, még egy olyan Androidra írt játékot nem láttam, amire azt mondtam volna, hogy: Basszus ez de jól néz ki! És ne hiszem, hogy ezen a Tegra 4 sokat segítene. A hardver eddig is elég erős volt, csak nincs aki erre optimalizáljon.

Ami viszont tetszik a konzollal kapcsolatban, az szoftveres, éspedig, hogy képes streamelni az otthoni számítógépünkön futó játékot, vagy a saját, vagy a tv képernyőjére. És ezt, még egy Steam Big Picture támogatással is megtolták. Összefoglalva: Impressive, but useless. 

Emellett bemutattak még egy számunkra csak közvetve érdekes, direkt cloud gaming-re kifejlesztett szervermegoldást, ami remélhetőleg segíti ennek a csodálatos szolgáltatásnak az elterjedését.

A másik nagy bejelentő az Intel aki sok, de annál unalmasabb dolgokkal készült.

Bemutatták, az új okostelefonokba szánt, Lexington kódnevű, Atom processzort, ami köré az Acer biztosan fog készüléket építeni. Demózták, a tabletekbe szánt, Windows 8-at és Androidot is futtatni képes, Bay Trail kódnevű, Atom processzorokat is, amik karácsony környékére várhatók. Éhség sztrájkra fogták az Ivy Bridge-es Core processzor családot, így az új chip fogyasztása már csak 7W. Ez kevesebb mint amit a következő nagy durranásnak szánt, Haswell chipnek tűztek ki. És ha már új chip, erről is beszéltek egy picit. Például, hogy ez az első olyan processzor, amit kifejezetten az ultrabookokhoz terveztek. Javítanak a hardveres biztonságon és a folyamatos kapcsolattartás hatékonyságán, és az is elmondták, hogy előírás lesz hozzá az érintőképernyő. Na, mit fog erre lépni az Apple? A: Kihagyja B: Pénzel meggyőzi vagy C: Beletörődik és érintőképernyős Macbookot csinál? Én a lepénzelésre szavazok.Intel's New Chips: Everything You Need to Know

Ezenfelül az Intel összeállt a Comcast-al, hogy egy prémium tv és videó szolgáltatást vigyenek a számítógépekre, set top box nélkül. Hardver specifikus online streaming, ami valószínű Amerikában marad, a véresszájú, pénzéhez, szerzői jogi harcosok miatt. Emellett bemutattak egy SDK-t, ami segíthet az ember-gép kapcsolatot emberibbé tenni. Hangfelismerés és vezérlés. Arcfelismerés. Mozdulatok, gesztusok érzékelése és interakciója a virtuális térrel. Szem mozgás követés. Sok lehetőség van benne, de mivel ez csak egy fejlesztői eszköz, nem mutattak semmi túl konkrétat.

És a végére egy kis könnyed téma. Ami nem más, mint az Endliss Smartcase. Egy iPhone 5-re kitalált interaktív tok. Ami azon kívül, hogy egy 1500mAh-ás akkumulátor, a hátulján 8x16db, több színű LED jelezi, ha valamilyen értesítésünk van. Impressive, usefull and fun.Endliss iPhone Case Adds an LED Disco Floor For Impossible To Miss Notifications

Ez történt tegnap, a nulladik napon. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Címkék: Android iPhone Intel Nvidia CES 2013

süti beállítások módosítása