Ubuntu for mobile

2013.01.11. 01:40 goIya

Elég érdekes az okostelefon piac. Négy nagyobb szoftveres résztvevője van, amiből kettő majdnemhogy fele-fele arányban osztozik, több mint 90százalék részesedésen, úgy, hogy az egyik összesen három készülékkel van a piacon. De mivel jó üzletről van szó, szállingóznak az újabb kihívók, amik közül az Ubuntu egy nagyon érdekes koncepcióval állt elő.

Ahelyett, hogy csináltak volna egy teljesen új rendszert, a meglévő, asztali gépeken futó Ubuntuhoz szabtak egy mobil kezelőfelületet. És hogy ez miért annyira jó dolog? Egyrészt az alkalmazásfejlesztést könnyíti, mert a program magja akár változatlan is maradhat. A másik, pedig, hogy így akár teljesértékű számítógépként is működhet a telefon, csak rá kell kötni a megfelelő perifériákat.

Annyira megmozgatta ez a fantáziám, hogy muszáj vagyok leírni.

Reggeli, a telefonodról olvasgatod a híreket, Angy Birdsözöl egyet a wc-n, majd elindulsz dolgozni. Benn a munkahelyeden előveszed a telefonod, ráteszed a dokkolóra, amire rá van kötve a monitor, egér, billentyűzet trió mellet, egy headset természetesen vezeték nélkül. És elkezdesz dolgozni, ugyebár a telefonodon, ami most a számítógéped. A hívásokat meg úgy intézed, mintha csak skype lenne. Közeleg az ebédidő és te rohadt éhes vagy, ezért zsebre vágod a telefonod és elmész kajálni. Épp befejezted a levest amikor hív a főnök, hogy tárgyalásra megy, és neki most azonnal kell a jelentés, amin reggel óta dolgoztál. Szerencsére, nem kell félbehagyni a nyugodt kis ebéded. Fogod a telefonod, amin ott csücsül az elküldendő anyag, átnézed még egyszer és már el is küldted. Mindenki boldog. Ebéd után visszamész húzni az igát. Idő van, menni kell a gyerekért, mert balettórája van, amin, természetesen, ott kell végig maradnod. Munka félbehagy, irány balettozni. Amíg a gyerkőc táncol, kis böngészés, hírolvasás. Jön egy e-mail, hogy a meló amit nem fejeztél be, holnap reggel le kell adni. Hazaérve még a vacsi előtt befejezed a hátramaradt munkát, az otthoni dokkra csatlakozva. Lefekvés előtt még egy családi filmnézés, amit természetesen a telefonodról irányít az asszony. Szex, alvás és másnap kezdődik az egész előröl.

Szép mi? Simán elmenne valami marketinges bullshitnek, de remélem a lényeg átment. Elég praktikus az, hogyha minden dolgod bármikor, bárhol elérhető. És nem feltétlenül kell, hogy fizikailag a telefonon legyen. Lehet az egy felhőben is, egy olyan integrált formában, hogy pontosan nem tudod, mi is van a készüléken és mi a felhőben. Mert olyan a mobilnet, hogy a pár tíz megás fájlokat, olyan gyorsan tölti le és nyitja meg, mintha le se kellet volna tölteni.

Ezt a jövőképet festi elém az Ubuntu mobil megoldása. Szeretném hinni, hogy ők is így látják a dolgokat.

Címkék: smartphone Ubuntu

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetfuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr405011305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása