CES 2013: Intel, Nvidia

2013.01.08. 02:13 goIya

Még hivatalosan el se kezdődött az idei CES, de máris megtörténtek az első bejelentések.

Az egyik elsőző az Nvidia, aki már meg is tartotta az ő sajtókonferenciáját, ahol mint várható volt, bemutatták a legújabb telefonokba szánt chipjüket és, hogy megmutasság, hogy ők bizony játszadoznak, csináltak mellé egy saját hordozható játékkonzolt.

Az új chip a Tegra 4 ami az elődhöz hasonlóan 4+1 processzor magot kapott, ahol 4 az inkább teljesítmény igényes, és 1 a háttérfeladatokat kezeli, és ezek már az ARM új Cortex A15 architektúra köré épül. Valamint pedig rábökött a 72-es számra és ezért ennyi grafikai magot pakoltak bele, plusz egy LTE chipet. Olyan erős a cucc, hogy a 4k felbontást is kezelni tudja. És még a Facebook is gyorsan tölthet be. 

A konzol neve, amit a chip köré építettek: Project Shield. De hogy mi is ez? Egy kb. Xbox kontroller nagyságú és kinézetű eszköz ami egy 5colos, 720p felbontású, kihajtható érintőképernyővel, és 5-10óra üzemidővel lett megáldva. Található még rajta HDMI, microSD és USB port. És Androidot futtat. Puff neki.

Természetes, hisz chip, ami benne van, Androidos telefonoknak készült. De én, még egy olyan Androidra írt játékot nem láttam, amire azt mondtam volna, hogy: Basszus ez de jól néz ki! És ne hiszem, hogy ezen a Tegra 4 sokat segítene. A hardver eddig is elég erős volt, csak nincs aki erre optimalizáljon.

Ami viszont tetszik a konzollal kapcsolatban, az szoftveres, éspedig, hogy képes streamelni az otthoni számítógépünkön futó játékot, vagy a saját, vagy a tv képernyőjére. És ezt, még egy Steam Big Picture támogatással is megtolták. Összefoglalva: Impressive, but useless. 

Emellett bemutattak még egy számunkra csak közvetve érdekes, direkt cloud gaming-re kifejlesztett szervermegoldást, ami remélhetőleg segíti ennek a csodálatos szolgáltatásnak az elterjedését.

A másik nagy bejelentő az Intel aki sok, de annál unalmasabb dolgokkal készült.

Bemutatták, az új okostelefonokba szánt, Lexington kódnevű, Atom processzort, ami köré az Acer biztosan fog készüléket építeni. Demózták, a tabletekbe szánt, Windows 8-at és Androidot is futtatni képes, Bay Trail kódnevű, Atom processzorokat is, amik karácsony környékére várhatók. Éhség sztrájkra fogták az Ivy Bridge-es Core processzor családot, így az új chip fogyasztása már csak 7W. Ez kevesebb mint amit a következő nagy durranásnak szánt, Haswell chipnek tűztek ki. És ha már új chip, erről is beszéltek egy picit. Például, hogy ez az első olyan processzor, amit kifejezetten az ultrabookokhoz terveztek. Javítanak a hardveres biztonságon és a folyamatos kapcsolattartás hatékonyságán, és az is elmondták, hogy előírás lesz hozzá az érintőképernyő. Na, mit fog erre lépni az Apple? A: Kihagyja B: Pénzel meggyőzi vagy C: Beletörődik és érintőképernyős Macbookot csinál? Én a lepénzelésre szavazok.Intel's New Chips: Everything You Need to Know

Ezenfelül az Intel összeállt a Comcast-al, hogy egy prémium tv és videó szolgáltatást vigyenek a számítógépekre, set top box nélkül. Hardver specifikus online streaming, ami valószínű Amerikában marad, a véresszájú, pénzéhez, szerzői jogi harcosok miatt. Emellett bemutattak egy SDK-t, ami segíthet az ember-gép kapcsolatot emberibbé tenni. Hangfelismerés és vezérlés. Arcfelismerés. Mozdulatok, gesztusok érzékelése és interakciója a virtuális térrel. Szem mozgás követés. Sok lehetőség van benne, de mivel ez csak egy fejlesztői eszköz, nem mutattak semmi túl konkrétat.

És a végére egy kis könnyed téma. Ami nem más, mint az Endliss Smartcase. Egy iPhone 5-re kitalált interaktív tok. Ami azon kívül, hogy egy 1500mAh-ás akkumulátor, a hátulján 8x16db, több színű LED jelezi, ha valamilyen értesítésünk van. Impressive, usefull and fun.Endliss iPhone Case Adds an LED Disco Floor For Impossible To Miss Notifications

Ez történt tegnap, a nulladik napon. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Címkék: Android iPhone Intel Nvidia CES 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetfuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr125004468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása