Smart TV

2012.11.16. 09:00 goIya

A tegnapi posztról jutott eszembe, hogy a Google set-top-box-án Google TV fut-e? A válasz pedig: Nem. Ami érdekes de, így volt alkalmam jobban utánajárni a Google TV-nek és picit elgondolkodtam a dolgon. Kezdjük az elején.

Egyre terjednek az okos dolgok, így a tv-k piacán is megjelentek a Smart TV-k. Ez igazából azt jelenti, hogy lehet a tv-n netezni, netes vidót nézni, alkalmazásokat letölteni és ennyi. Nagyon jó ötlet rossz, kidolgozatlan megoldás. A gond ott kezdődik, hogy minden tv gyártó saját szoftvert használ, így nem egységes a platform. A másik, hogy iszonyatosan béna hardvert pakolnak beléjük, így a 400ezres tv is úgy tölti be a böngészőt mint egy 10éves számítógép.

A vasat meglehet oldani úgy, hogy egy középkategóriás okostelefon hardverét teszik az alap képfeldolgozó, dekódoló mellé aminek tényleg csak a rendszer kezelése lenne a dolga. Ezek után jöhet egy jó szoftver.

És itt jön be a képbe a Google tv. Mert nekem nagyon megtetszett az ötlet, ahogy elmossa az élő tv adás és a netes streamek közti határvonalat. A rákeresel valamire akár -hanggal- és kiad találatokat a tv-műsorból, Youtube-ról, Netflix-ről, Hulu-ról. Elindítod és aki akkor lép be a szobába, nem tudja megmondani, hogy te éppen milyen forrásból nézed az adott műsort. Meg egy már bevált platformról van szó, mert Android alapú a rendszer tehát könnyű rá fejleszteni. Így az se gond hogy a nagy Amerikai Streaming szolgáltatások itthon nem érhetőek el, mert meg lehet írni rá a T-home tékát vagy a UPC videótárat, RTLMost-ot, Videa, Index videó stb. És akkor még csak a kép tartalmakról volt szó.

Egy példa; a már most Google TV-re letölthető OnLive cloud gaming szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a játék amivel játszol, egy szerveren fut és tőled csak az irányítási adatok mennek, ők meg küldik a képet és hangot. Így egy egyszerű okostelefon hardveren is konzol szintű grafika érhető el. És ez csak egy lehetőség a sok közül.

Ez egy iszonyatosan jó ötlet és valahogy mégsem terjed. A gyártóknak egyszerűbb lenne megírni az alap szoftvert, akár egyedi témát is csinálhatnának. A fejlesztők kezébe már ott van az alap, így könnyen lehetne rá új app-ot írni. A felhasználó meg ha vesz egy 400ezres Smart tv-t, akkor tényleg azt a felhasználói élmény nyújtja, amit az ember elvár egy ilyen csúcskategóriás készüléktől.

Lehet fiatal még az ötlet, lehet haldoklik a tv piac -mondjuk akkor ez pont segítene rajta nem?- de valamiért nem terjed. Ami van az jó, de még mindig vannak hibák. Nem IPTV kompatibilis, nem közvetlenül csatlakozik rá a coax így nem ő dekódol, hanem egy set-top-box csatlakozik rá hdmi-n ami vagy kompatibilis a Google TV-vel vagy nem. De így meg 2 set-top-box és 2 távirányító(?) kell hozzá. Építsék be magába a tv-be és csináljanak hozzá valami ergonomikus és esztétikus távirányítót. Ne olyat mint ez, vagy ez. Hagyományos külső kicsúsztatható billentyűzet/tapipad, valami gusztusos kivitelben.

Már évek óta pletykálják, hogy az Apple kiadja az igaz AppleTV-t ami nem csak egy iTunes stream doboz hanem rendes tv. Ha így tenne, ugyan úgy követné őket mindenki, ahogy az iPhone-al is történt. Először csak másolás, utána akár az eredetinél is jobb megoldás. Így megy ez, csak kell egy bátor jelentkező aki elég hangosan kiáll a dolog mellett -és meggyőzze a pénzéhes filmkiadókat, tv csatornákat, hogy ez nekik is jó és. hogy a hagyományos tv-s stratégiájuk már elavultak.

Címkék: játék internet Android Google TV Smart tv OnLive

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetfuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr384909276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balukapitány! 2012.11.19. 13:48:58

Most én is egy smart tv-re pályázok. A szolgáltatónál, ahol vagyunk, most meg lehet venni ezt a Samsung-ot 2.ly/qF4u részletre, úgyhogy gondolkodom rajta, hogy karácsonyra ez lesz az ajándékom. Nekem jó kis készüléknek tűnik, de nem vagyok szakértő, úgyhogy érdekelnek vélemények róla.

goIya 2012.11.19. 20:09:07

@balukapitány!: Nem igazán ismerem a készüléket, de utána olvastam egy picit és elég pozitívak a vélemények róla. Az egyetlen probléma amit felhoznak- amit én is írtam-, hogy lassú a böngésző. Tehát maga a tv egy jó választás, de szerintem nézd meg, próbáld ki élőben. És kérd meg, hogy rendes tv adást mutassanak, ne demo videót. A másik pedig, hogy nézz körbe egy pár online boltba, mert az Invitelénél jóval kedvezőbb ajánlatokat is találhatsz.

süti beállítások módosítása