Google Fiber

2012.11.15. 19:08 goIya

Néhány napja a Google elindította saját net szolgáltatását Kansas city-ben. Meg se lepődünk már azon hogy a Google újabb piacot keres magának, de amit most csinált, az nem is értem, hogy éri meg nekik üzletileg.

Három csomagot kínálnak. Egy 5Mbps-osat, egy 1Gbps-osat(!!), és egy olyat amiben a Gigabit-es net mellet tv is van. Már maga az 1Gbps-os net is elég durva mert pár ázsiai országon kívül ilyet egyszerű felhasználónak nem kötnek be. Főleg nem annyiért mint a Google. 70 dollár -vagy 120 a TV-vel- amit át se számolok forintba mert fölösleges. A lényeg hogy kint ennél jóval több pénzért jóval lassabb net az átlagos. Aki pedig nem akar az ultra gyors net előtt ragadni vagy csak elég neki az 5Mbps az kifizet egy 300dolláros bekötési díjat(ami azért sok de, 1évig részletbe is lehet fizetni) és köszönik szépen többet nem is kell fizetni.

Mindegyik csomag mellé jár egy egész jó wifis modem és 1TB Google Drive tárhely. A net+tv csomaghoz viszont ezen és a több mint 170csatornán felül egy wifis IPTV set-top-box-ot, egy 2TB-os NAS-t (hálózati merevlemez) -ahova a set-top-box is tud rögzíteni-, plusz egy Nexus 7-et adnak. Szép kis csomag.

Mint mindig az ígért számok nem mindig jönnek be. De még így is azt írják hogy wifivel 200-, kábelen 700Mbps az átlagos. Amin persze lehetne fanyalogni hogy ennél többet ígértek de még így is sokkal több mint amit az ember ténylegesen kihasznál.

Nézzük meg a hazai helyzetet, mert igazából ennek a hírnek a hallatán eszembe jutott egy pár dolog. Átlagban egy 120/50(50/20 garantált)Mbps-os net -nem csomagban- 7ezer forint körül van. Nem is annyira vészes, ennél sokkal rosszabbra számítottam. Viszont ezzel egy gond van, a lakosság nagy részénél ez nem érhető el. Mivel nincs kiépítve a megfelelő hálózat.

Nagyon picit jártas vagyok a témába, távközlést tanultam/fogok úgyhogy egy pár apró érdekesség. A T-com jópár évvel ezelőtt elindított egy FTTx hálózat kiépítési programot amiben vagy teljesen az előfizető házáig vagy legmesszebb az utca végéig ki akarták húzni az optikai hálózatot. Ez tök jó, mert nőne a kínált meg a garantált sávszélesség is a nem T-comos előfizetőknek is. Mert ugye az utca végén lévő optikát kibérelhette volna a többi szolgáltató is így mindenki jól járt volna. Csak ugye beütött a válság ami a T-comot nem zavarta volna annyira, de az államot igen, és így kivetették a távközlési adót, ami már a céget is el kezdte zavarni. Így aztán úgy döntöttek hogy leállítják a projektet. És ezért van az a szomorú dolog hogy az elmúlt években nem nagyon nőtt a sávszélesség és az árak se nagyon csökkentek.

Ilyen az amikor a politika szab gátat a technikai fejlődésnek. És ezzel kapcsolatban most két másik dolog is eszembe jutott amit majd később megírok.

Címkék: internet hálózat Google Fiber

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetfuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr34908905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása