A világ legjobb billentyűzete..

2013.01.31. 18:08 goIya

Ha a számítógép billentyűzetre gondolunk, nem feltétlenül az jut eszünkbe, hogy ezen lenne még mit fejleszteni. Pedig de, és most nem arra gondolok, hogy az érintőképernyőknek hála, nem csak pötyögve, hanem gesztusokkal is lehet írni. A pötyögés jó asztali gépen, hozzá vagyunk szokva a gépelési érzethez, a tíz ujjas gépeléshez. Kell az a fizikai gomb, a billenés, ahogy a neve is mutatja.

De nem mindig ugyan arra használjuk, ugyan azt a billentyűt. Egy gombnak több funkciója is lehet, és vagy rá van írva az összes, és úgy néz ki tőle a billentyűzet, mint egy kaotikus hieroglifa -hagyományos windowsos billentyűzet-, vagy csak az elsődleges funkciója van rajta, ami így nagyon letisztult és szép, de 4 év használat után se tudjuk megjegyezni, hogy pontosan mi, hol van - Apple billentyűzet-. A legjobb az lenne, hogyha a billentyűzet dinamikusan változna, attól függően, hogy mire is akarjuk használni. 

This Dynamic E-Ink Keyboard Needs To Become a Real Thing

Ezt már régóta kitalálták, és kis lcd kijelzőket építettek be a billentyűkbe. Ez a megoldás jó, de olyan drágává tette a billentyűzetet, hogy a burzsuj és/vagy hard core felhasználókon kívül, nem vette senki. És tulajdonképpen fölösleges is, egy teljes értékű, színes lcd, mert csak karaktereket és kis piktogramokat kell megjeleníteni. És erre tökéletes az e-ink kijelző.

Aki nem tudná mi az az e-ink annak röviden: egy monokróm, fekete-fehér kijelző, ami jól olvasható mindenféle fényviszonyok között, és csak akkor igényel energia felvételt, ha tartalom átírás történik, nincs szükség háttérvilágításra sem, mint az lcd esetében. Olcsó, és akár hajlítható is lehet. 

E gondolat menet mentén készített koncepciót, két designer, Maxim Mezentsev és Aleksander Suhih. Az ő koncepciójuk szerint, a billentyűzet a programokhoz idomulna. Attól függően jelennének meg, vagy tűnnének el az egyéb lehetőségek. Szerintem, ezt ki lehetne bővíteni úgy, hogy az alapból csak a karaktereket mutató billentyűk, akkor mutatnák meg az alkalmazástól függő, másodlagos tartalmukat, ha valamelyik funkcióbillentyűt (ctrl,alt) lenyomjuk. Vagy egy gomb segítségével válthatnánk a különböző billentyűzet profilok között, így, könnyebbé téve, a több, nem hagyományos karaktereket tartalmazó nyelvek használatát.

Mivel csak dizájn koncepció, így se ár, se megjelenési időpont, de még csak kész prototípus sincs. Remélem a közeljövőben azért valamelyik cég elgondolkodik a legyártásán. Például a Logitech, aki úgy döntött, inkább szűkíti a termék profilját, hogy több energiát tudjanak fektetni, az egér és billentyűzet fejlesztésbe.

· 1 trackback Címkék: billentyűzet koncepció

A bejegyzés trackback címe:

https://gadgetfuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr175055388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.01. 12:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.31. 21:32:44

E-inkkel nem is rossz ötlet, kár, hogy még aránytalanul drága lenne. Már csak azért is praktikus, mert nem kell matricázni a különböző nyelvekre szánt billentyűzeteket. Pl. egy notebook-gyártó egyfajta billentyűzettel gyárthatja az egész szériát, a felhasználó fogja kiválasztani a beállításokat. Az egyszerűbb gyártás valamit visszahozna a többletköltségből.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.31. 21:52:25

Vakon gépelek, az általam használt programok shortcutjait is tudom... Szóval értelmetlen a cucc, mert pont a profi felhaszálók - akiket megcélozhatna - használnák ki legkevésbé a funkcióit. Felvágni meg drága...

Rodolfo63 2013.01.31. 22:50:22

@Before:

nekem úgy rémlik, hogy profi stúdiókban szép színes billentyűzetek is előfordulnak, amiken a fontos gombok ki vannak emelve egy eltérő színnel - hiába érzi az ember a gombot, ez ráerősít

Joaquin 2013.01.31. 23:33:55

@Before: Ha több fejlesztőkörnyezetben dolgozol egyszerre, akkor kicsit más a helyzet. Szép dolog, hogy te mondjuk 25 éve ugyanazt a programot használod, de azért ez nem általános (mondjuk fenét nem... de legalábbis van akinek jól jönne az ilyen).

@Poszt:
"ami jó olvasható mindenféle fényviszonyok között"
Ez mit akar jelenteni? Ha "jó" helyett "jól"-t rakunk akkor sincs értelme, sötétben nem igazán lehet olvasni az e-inket. Vagy pont fényes nappal? (Mert az igaz, csak szerintem nem igazán illik rá a "mindenféle fényviszony".)

bioLarzen 2013.02.01. 00:16:43

@nemorino: Tökéletesen leírtad, amit én is írtam volna.

bio

bioLarzen 2013.02.01. 00:18:11

@Before: Akkor nem te vagy a célközönség.

Van ilyen.

bio

BA2017 2013.02.01. 05:40:11

Na, marha nagy újdonság. e-ink az lcd helyett és világelsők lettünk! :)

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2013.02.01. 08:46:18

Egy startup-on pikk-pakk összeszedik rá a pénzt.
Valóban az ár fontos, ha nem tudják megvenni az emberek akkor ez is csak egy luxuscikk lesz.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.01. 09:09:31

@Before:

Nálad a pont. Én nem gépelek vakon, és mocskosul idegesítene, ha folyton végig kéne nyomkodni a váltógombokat, hogy mi hol van.

(Okoskáknak: nem is akarok vakon gépelni. Nekem jó így, oszt ennyi)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.01. 09:47:32

Kifejezetten idegesítő billentyűzet, gyakorlatilag haszontalan.

szakipeet 2013.02.01. 10:54:13

Lehet, hogy a profik fejből tudják a billentyűparancsokat, én azért tudnám használni. Meg ha egy gombnyomásra átállna cirill karakterekre se lenne rossz. A notim fel van matricázva, de mivel eleve nem teljes billentyűzet, már enyhén zsúfolt..

VilMarci 2013.02.01. 11:42:25

Nem hülyeség, bár akkor inkább lenne rajta pár extra gomb, amiben azonos/hasonló funkciójú, de programfüggő billentyűkombinációkat lehetne eltárolni. Mondjuk ugyanaz az egy gomb megnyitja a stíluslapot, egy másik pedig a színkeverőt Quarkban és Indesignban is.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.02.01. 11:45:29

Nekem tetszik, pl. nemzetközi környezetben jól jön, ha ugyanazon a munkaállomáson dolgozhat egy magyar, angol, német, orosz, kínai, arab stb. Ez már önmagában elég nagy piac.

Egy időben sokat repülőszimulátoroztam, na ott is jól jönne.

Pedig én is tíz ujjal gépelek vakon.

Parasite 2013.02.01. 12:20:51

nagyon király, kb 6 éve létezik ilyen...

nál 2013.02.01. 13:43:29

@Bélabáttya:
Ez OLED kijelzôket használ, nem e-inket. Pont errôl szól ez a koncepció.

@Before:
@Don Quixote de la Ferko:
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egy koncepció nem lesz attól felesleges és haszontalan, hogy ti nem tudtok vele mit kezdeni. Sokan örülnének egy ilyennek, mint például én is, pedig én tudok 10 ujjal vakon gépelni, de a napi munkám során használok 6 különbözô szoftvert (grafikai programokat és különbözô xml és text editorokat). Nyilvánvalóan megtanulja az ember az alap shortcutokat, fôleg amiket gyakran használ, de például egyes Adobe termékek (Illustrator, InDesign, Photoshop) között is vannak hatalmas eltérések, és reflexbôl könnyû összekavarni a dolgokat.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.01. 14:16:07

@nál: Maga a koncepció jó, pláne olyan környezetben, ahol több nyelven, vagy több, specifikus szoftverrel dolgoznak.
A technológiai megoldás szinte mellékes, lehet így is, úgy is. A lényeg, hogy kényelmesen használható, megfizethető darab szülessen.
Az Optimus nagyon jó, okos, de drága, és kissé divatjamúlt a formaterve. Viszont kapható, szemben a posztbelivel, amiről szépen elcsevegnek, viszont nincs sehol.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.01. 16:08:15

@nál:

Ez visszafelé pontosan ugyanígy igaz. Egy koncepció nem lesz nekem attól hasznos, hogy neked az.

Ezért jeleztem, hogy én nem fogok vakon gépelni, és bármennyire fura, tőled meg nem várom el, hogy ne gépelj vakon, és ez teljesen független attól hogy tudok kezdeni vele valamit, vagy nem.

nál 2013.02.01. 16:24:50

@Don Quixote de la Ferko:
A különbség az, hogy senki sem akar téged rábeszélni arra, hogy használd ezt a billentyûzetet, ellenben szerinted értelmetlen a cucc (igen, tudom, before írta, te viszont "nálad a pont"-oztál, tehát egyetértesz vele).
Érted, ti általánosan kijelentitek, hogy értelmetlen, mert _nektek_ nem kell, én meg annyit írtam, hogy attól még, hogy _nektek_ nem kell, még nem értelmetlen. Mondjam azt, hogy értelmetlen kenyeret sütni, mert én nem eszek kenyeret? Ugye, milyen badarság volna...

Don Quixote de la Ferko 2013.02.01. 17:22:37

@nál:

Pontosan ezért jeleztem az okoskodóknak (örülök, hogy jelentkeztél), hogy nekem így jó. Ha ezt is elolvastad volna, és meg is érted, akkor eleve nem pattogsz.

Ha a magyar nyelvet is értenéd, láthattad, saját magamra vonatkoztattam, hogy nem érdekel. Mi ezzel a problémád?
Akarom, hogy ne gépelj vakon? Nem.
Kiborultál, mert engem nem érdekel a vakon gépelés? Igen.

Szóval hanyagolj az általánosítással, ha akarod átfogalmazhatom általánosra is, akkor lenne jogod okoskodni.

guy2 2013.02.01. 18:17:32

A cucc jó, de jó lenne, ha max 100 dolcsiért hozzá lehetne jutni, és a drágább laptopok beépítve tartalmaznák, mert afelett elveszik a határhaszna.

Joaquin 2013.02.01. 18:24:26

@Don Quixote de la Ferko: Gratulálok a poszt trollja címhez. Bár én is azt olvastam ki a hozzászólásaidból, amit nál, el se gondolkozz rajta, hogy esetleg félreérthetőt írtál, vagy hogy a félreértések a nyelv tökéletlensége miatt előfordulnak, hanem élből hülyézd le a másikat. Kötözködj azon, hogy szó szerint benne van-e vagy sem, nem törődve a mondat másodlagos értelmével. Büszke lehetsz magadra!

Don Quixote de la Ferko 2013.02.01. 18:39:13

@Joaquin:

Ha valamiben eleve másodlagos értelmet keresel, akkor ne csodálkozz, ha félreértesz valamit. Büszke vagyok rád, ha neked ez jelenti az értelmet.

Joaquin 2013.02.01. 19:01:21

@Don Quixote de la Ferko: Ha a másodlagos értelem nem lenne ott szinte minden mondatunkban a számítógépek már régen értenék a nyelvet, mert annak logikai elemzése viszonylag egyszerű feladat. Fordító programot is egyszerű lenne írni.

De nem ezért vagy troll, hanem mert egyből lehülyézed a másikat mert félreértett. Azért kicsit irigyellek, egyszerű lehet az élet ilyen mentalitással: mindenki hülye csak én vagyok helikopter.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.02.01. 19:39:05

A vita elég akadémikus, mivel a billentyűzet nem is létezik, és nem is fogom/akarom/tudom eldönteni, hogy kinek jönne be. Viszont úgy gondolom, hogy a shortcut-oknak pont az a lényege, hogy az ember az ismert kombinációkkal az egeres kiválasztásnál lényegesen gyorsabban jusson egy-egy funkcióhoz. Ennek alapfeltétele, hogy tudjuk, ezek hol helyezkednek el és szintén vakon, tizedmásodperc alatt megnyomhassuk. Például PS-ben a magic wand ugyebár ctrl + w, amit szemvillanás alatt megnyomok, ha kell, de ha neki kell állnom és száz gomb közül kell kikeressem a varázspálca-ábrát, akkor sose jutok előre. Annál nagyságrenddel gyorsabb, ha a megfelelő menüből (palettáról) választom ki az egérrel.
Szóval a dolgot alapvetően funkciótlannak tartom, mert vagy felesleges, vagy lényegesen lassabb, mint az egerészés.

nál 2013.02.03. 18:24:28

@Don Quixote de la Ferko:
Hogy a picsába lehet valaki egyszerre ennyire ostoba és ilyen nagypofájú mint te?
Ki beszél is rajtad kívül vakon gépelésrôl? Te tényleg nem érted ennek a koncepciónak a lényegét?
Pontosítsuk, amit írtál:
"Akarom, hogy ne gépelj vakon? Nem.
Kiborultál, mert engem nem érdekel a vakon gépelés? NEM."

Akartam bárkit is vakon gépelésre buzdítani? NEM.
Segít ez a koncepció azoknak, akik soha nem akarnak a billentyûzetükre nézni? NEM.
Ez a koncepció arról szól, hogy a billentyûkön a feliratokat és a jelöléseket dinamikusan lehet változtatni? IGEN.
Attól, hogy valaki vakon gépel, használhat shortcutokat, amiket ezen a billentyûzeten könnyebb megtalálni? IGEN.
Tehát érdemes azon pattogni, hogy ki gépel vakon és ki nem? NEM.
Megérdemel Don Quixote de la Ferko egy nagy lófaszt a seggébe? IGEN.

süti beállítások módosítása